RSS

Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :)

21 Mar

Dzisiaj mój blog świętuje swoje pierwsze urodziny 🙂

Z tej okazji zapraszam wszystkich na kawałek torta – okazja wyjątkowa, więc tort też jest wyjątkowy, bo tęczowy 🙂

Swoimi żywymi barwami wszystkim poprawi humor 🙂

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.

teczowy1

teczowy2

teczowy3

teczowy4

teczowy5

składniki na ciasto (6 blatów) tortownica 22 cm:

226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka

składniki kremu:

1 litr śmietany kremówki (36%)
250 -500 g serka mascarpone (zależy jak gęsty krem chcecie uzyskać)
kilka łyżek cukru pudru, do smaku (proponuję około 6)

wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól – zmieszaj razem.

Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.

Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej :)), otrzymany wynik podziel na 6. Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).

Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.

Przygotuj krem – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę. Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konstystencji). Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki – nie przerywaj miksowania.

Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.

Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.

Smacznego 🙂

P.S. Ciasto nie jest suche jak biszkopt, więc nie wymaga dodatkowego nasączania, ale muszę przyznać, że lekko polany rumem bardziej mi smakował 😀

Reklamy
 
12 Komentarzy

Opublikował/a w dniu 2013/03/21 w Torty

 

12 responses to “Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :)

  1. iza

    2013/03/21 at 08:19

    Piękny tort! tez robiłam 😉 Wszystkiego naj z okazji rocznicy

     
  2. Marta

    2013/03/21 at 08:39

    Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! A tort przepiękny.

     
  3. deserowo

    2013/03/21 at 08:56

    jak pięknie wygląda! super 🙂

     
  4. Justin&Dorothy

    2013/03/21 at 09:16

    Jest przepiękny !!

     
  5. Maciek

    2013/03/21 at 16:08

    Życzę najlepszego z okazji roczku!!

     
  6. Agabi

    2013/03/21 at 16:15

    tort tęczowy piekłam już kilka razy ale muszę przyznać , że mój nigdy nie wyglądał tak pięknie:)

     
  7. Mika z FoodCookLove

    2013/04/02 at 10:37

    Wszystkiego najlepszego z okazji 1. urodzin! 🙂
    Pozdrawiam!

     
  8. Gosiak

    2013/04/26 at 12:13

    a jakim kremem dekorowałaś to cudeńko?

     
    • wypiekibeaty

      2013/04/26 at 12:28

      Krem jest ze śmietanki kremówki i serka mascarpone 🙂

       
  9. Iga

    2013/05/13 at 11:58

    Jak uzyskać takie różyczki dwu kolorowe?

     
    • wypiekibeaty

      2013/05/13 at 12:44

      Aby uzyskac taki efekt trzeba do worka nalozyc dwa kolory kremu – ja robilam tak, ze najpierw wlozylam krem rozowy i prawie caly wycisnelam z powrotem do miski (tak ze krem zostal tylko na sciankach worka), dopiero wtedy wlozylam krem bialy. Jest troche zabawy, ale warto 🙂

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: