RSS

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

29 Mar

W Wielkanoc nie może zabraknąć na moim stole sernika, więc dziś mam propozycję „nabiałową” 😉

Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.

sernik pomaranczowy 4

sernik pomaranczowy 3

sernik pomaranczowy 2

sernik pomaranczowy 1

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.

Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę.

składniki spodu:

65 g gorzkiej czekolady

65 g masła

50 g cukru

1 jajko

40 g mąki

składniki masy serowej:

1 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)

3 łyżki mąki pszennej

skórka starta z jednej pomarańczy

2 łyżki świeżego soku z pomarańczy

1 szklanka cukru

5 jajek

1/3 szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

wierzch:

200 g kwaśnej śmietany 18%

pół szklanki dżemu z pomarańczy

opcjonalnie cukier puder do smaku

wykonanie spodu:

Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Wylej ciasto do przygotowanej foremki.

Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.

wykonanie masy serowej:

Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową. Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka – nie miksuj zbyt długo. Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.

Przygotuj masę na wierzch sernika – zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.

Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 120 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.

Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).

Smacznego 🙂

Reklamy
 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: