RSS

Tort baranek z kremem bezowomaślanym

19 Kwi

Ten tort był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska 🙂

Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowomaślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego – może wymaga trochę więcej pracy, ale warto 🙂

Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann – tutaj jest filmik, jak go przygotowuje.

Przepis jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła. W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.

Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)) – od biszkoptu zaczynając (przepis z Moich Wypieków – wielokrotnie już przeze mnie przetestowany). Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

baranek1

baranek2

baranek3

składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki (czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

składniki musu truskawkowego:

około 300 g świeżych dojrzałych albo mrożonych truskawek

3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

składniki kremu:

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

składniki kremu bezowomaślanego:

90 g białek

180 g cukru

270 g masła pokrojonego w małe kostki

ewentualnie aromat lub barwnik

wykonanie biszkoptu:

Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedyńczo żółtka). Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

wykonanie musu truskawkowego:

Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.

wykonanie kremu:

Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny). Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.

Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.

wykonanie kremu bezowomaślanego:

Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj. Dodaj cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści – możesz to sprawdzić palcami – jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe 🙂

Ubij białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące. Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort 🙂

Elementy „barankowe” są zrobione z masy cukrowej.

Truskawki możesz zastąpić innymi owocami – bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem 🙂

Reklamy
 
8 Komentarzy

Opublikował/a w dniu 2013/04/19 w Dekorowanie wypieków, Torty

 

Tagi: , , , , , ,

8 responses to “Tort baranek z kremem bezowomaślanym

  1. precelia

    2013/04/19 at 08:46

    śliczniutki tort! Jestem pod ogromnym wrażeniem 🙂

     
  2. ELA.M

    2013/04/19 at 09:01

    Śliczny tort

     
  3. Marta

    2013/04/19 at 14:53

    Tort nie dość, że CUDNY to jeszcze był przepyszny! Zrobił ogromne wrażenie na wszystkich gościach i każdy poprosił o adres bloga. Pani Beato powinna Pani zacząć się bać 🙂

     
  4. BeeSweet

    2013/04/21 at 21:47

    Piekny tort.Ja zapytam o czarny barwnik jakiego uzylas, chodzi mi o producenta…kupilam barwniki kilku firm w tym kolorze, ale zaden nie dal oczekiwanego efektu, a twoja czern prezentuje sie wspaniale.Dziekuje.

     
    • wypiekibeaty

      2013/04/21 at 21:53

      Używam barwnika w żelu firmy Wilton, ale że go dużo schodzi, to się zmądrzyłam i kupuję gotową czarną masę 🙂

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: