RSS

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

22 Kwi

Przepis na tą szarlotkę wypatrzyłam na opakowaniu cukru trzcinowego Diamant i zaintrygowała mnie łatwość jego wykonania.

Ciasto jest łatwe, szybkie i proste – takie właśnie rustykalne 🙂 Prażone migdały świetnie do niego pasują, a ja jeszcze dodatkowo polałam je sosem karmelowym 🙂

Podana porcja jest na tortownicę 26 cm.

szarlotka z migdałami1

szarlotka z migdałami2

szarlotka z migdałami3

szarlotka z migdałami4

składniki:

250 g cukru trzcinowego

200 g mąki pszennej

5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

80 g masła

4 średnie jabłka

2 jajka

szczypta soli

około łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

5 łyżek podprażonych płatków migdałowych (do posypania po wierzchu).

wykonanie:

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Jajka ubij z mlekiem. Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Dodaj do mąki masło w małych kawałkach i rozetrzyj razem tworząc kruszonkę. Wlej jajka do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj jabłka i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmuj).

Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego.

Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
6 Komentarzy

Opublikował/a w dniu 2013/04/22 w Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami

 

Tagi: , , ,

6 responses to “Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

  1. iza

    2013/04/22 at 08:12

    cudnie wygląda

     
  2. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    2013/04/22 at 10:00

    Zaraz mnie skręci w żołądku !!! Szarlotka jest bajeczna !!!

     
  3. przecinkowa

    2013/04/22 at 11:09

    Aj ślicznie wygląda!! 🙂

     
  4. ladylaurabloq

    2013/04/22 at 14:50

    Genialny przepis,zdjecie na koncu piekne.Pozdrawiam.

     
  5. gin

    2013/04/22 at 19:55

    Wygląda smakowicie 🙂

     
  6. zufik

    2013/04/22 at 21:08

    To jest takie ciasto jakie kocham:) zapisuję!

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: