RSS

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

01 Maj

Ten przepis znalazłam na stronie Co do jedzenia i wypróbowałam na sobotni obiad 🙂

Troszkę oczywiście musiałam pozmieniać – przede wszystkim spód zrobiłam ze swojego wypróbowanego przepisu, tylko część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą Lubelli. Wcześniej piekłam na nim tartę serową oraz świetną tartę z serem pleśniowym i gruszkami 🙂

Jeśli szukacie odmiany i znudziły Wam się te same obiady, to zapraszam na tartę 🙂

Przepis na foremkę około 32 cm.

tarta z kurczakiem i cukinia2

tarta z kurczakiem i cukinia1

tarta z kurczakiem i cukinia3

tarta z kurczakiem i cukinia4

składniki ciasta:

200 g mąki pszennej

100 g mąki pełnoziarnistej

150 g masła

1 jajko

szczypta soli

odrobina ciepłego mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

składniki nadzienia:

200 g piersi z kurczaka

1 średnia cukinia (około 300 g)

1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 mała cebula

6 suszonych pomidorów (z zalewy)

2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

sól, pieprz, ulubione zioła – u mnie bazyli i oregano

150 g startego sera – ja użyłam mozzarellę i startego oscypka

4 jajka

400 ml mleka

szczypta soli

wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto – w razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Włóż je do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką). Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut.

wykonanie farszu:

Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni. Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz). Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i posmaż przez kilka minut. W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukini. Na koniec dodaj posiekane oliwki.

Wymieszaj kurczaka razem z warzywani i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.

Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.

Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość. Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).

Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut – aż całość się ładnie zrumieni.

Podawaj ciepłą 🙂

Smacznego 🙂

Reklamy
 
3 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2013/05/01 w Na słono

 

Tagi: , , ,

3 responses to “Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

  1. codojedzenia

    2013/05/01 at 08:19

    Ciesze sie ,ze ci sie spodobal moj przepis. Pozdrawiam serdecznie!

     
  2. Samantha

    2013/05/01 at 21:15

    Przepysznie wygląda i bardzo ładnie się prezentuje ! Pozdrawiam 🙂

     
  3. Marta

    2013/05/21 at 09:42

    Wypróbowałam i jestem zachwycona. PYCHA!

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: