RSS

Ciasto kokosowo-rabarbarowe

17 Maj

Sezon rabarbarowy czas zacząć 🙂

Co prawda przez spóźnioną wiosnę rabarbar w ogródku mojej mamy miał ostatnio niespełna 10 cm wysokości, ale na szczęście w sklepach można już dostać „pełnowymiarowy” 🙂

Spieszę więc z przepisem, który wypatrzyłam rok temu, ale nie zdążyłam wykorzystać. Poczekał sobie trochę i teraz go Wam prezentuję.

Ciasto o aromacie kokosowym, słodko-kwaśne, z chrupiącą warstwą wiórek kokosowych z cukrem brązowym – mniam.

Cudo to wynalazłam u mojej imienniczki – Beaty z blogu  Bea w kuchni.

Składniki na formę o średniki 22 cm.

kokosowo-rabarbarowe4

kokosowo-rabarbarowe6

kokosowo-rabarbarowe7

składniki:

ok. 300 g rabarbaru
200 g mąki
60 g wiórków kokosowych
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
3 jajka
180 g cukru
90 ml oleju
ok. 60 ml gęstego jogurtu – ok 50 g
ok. 60 ml mleka kokosowego – ok 50 g
dodatkowo : 3-4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu

wykonanie:

Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki,pokrój na kawałki do miseczki, a następnie posyp odrobiną cukru i odstaw.

Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem do pieczenia i sodą. Jogurt wymieszaj z mlekiem kokosowym. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodaj olej a następnie dodawaj na przemian mąkę i jogurt.

Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i posyp je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałóż rabarbar i posyp go cukrem.
Piecz ciasto  ok. 50 minut (lub do suchego patyczka – mi się piekł o wiele dłużej, bo godzinę i 20 minut – ciągle ciasto było mokre w środku).

Pozostaw ciasto na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudź na kratce. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Reklamy
 
3 Komentarze

Opublikował/a w dniu 2013/05/17 w Ciasta owocowe, Ciasta różne, Kokosowo

 

Tagi: , , , ,

3 responses to “Ciasto kokosowo-rabarbarowe

  1. zufik

    2013/05/17 at 09:26

    Choć za rabarbarem nie przepadam, to ciasto prezentuje się smakowicie!

     
  2. Bea

    2013/05/20 at 19:31

    Piekne! Ciesze sie, ze przepis sie przydal 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

     
  3. Łucja

    2013/05/21 at 12:35

    to ciasto to faktycznie jakieś cudo 🙂 muszę koniecznie wypróbować i mam nadzieję że nie będę musiała jak TY czekać na to cały rok ;D

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: